هموروئید یا بواسیر یکی از ساختارهای نرمال بدن است که جهت عملکرد طبیعی دفع مدفوع و حفظ کنترل بر دفع، لازم و ضروری است. منظور از هموروئید ۳ عدد بالشتک عروقی است که در ناحیه انتهای راست روده و در خروجی مقعد واقع شده و روی آن با مخاط طبیعی روده پوشیده شده است.
این بالشتکها به طور طبیعی ۱۵ درصد از فرآیند کنترل مدفوع را بر عهده دارند. بیماری هموروئید یا بواسیر عبارت است از بزرگ شدن غیرطبیعی این بالشتکها است که میتواند منجر به بروز علائمی شود که در اصطلاح مردم آن را بیماری بواسیر یا هموروئید میدانند.
تشکیل لخته یا ترومبوز داخل بالشتک هموروئید که منجر به تورم و درد شدید در اطراف مقعد میشود، دوم خروج بالشتکهای بزرگ هموروئید از مقعد و عدم داخل رفتن دوباره آنها که باز هم منجر به درد و توده دردناک در اطراف مقعد می گردد و مساله بعدی خونریزی هنگام دفع است که از علائم شایع بیماری هموروئید می باشد. بیمارانی که هموروئید بزرگ و پرولابه (بیرون زده) به مدت طولانی دارند معمولا از خیسی و ترشحات مقعدی رنج میبرند که به علت بیرونزدگی مخاط روده اتفاق میافتد و دائم در این ناحیه ایجاد ترشح میکند.
عوامل متعددی وجود دارد که علت بیماری هموروئید می باشند که در زیر به برخی از این علل می پردازیم:
اگر هنگام دفع مدفوع، مجبورید بیش از ۵ دقیقه روی خود فشار بیاورید، بدانید که این امر طبیعی نیست. این فشار باعث خون ریزی می شود.
وزن بالا، فشار زیادی بر قسمت تحتانی بدن وارد می نماید که می تواند از علت های بواسیر باشد. رگ های خونی در قسمت رکتال بزرگ می شود در نتیجه هنگام دفع مدفوع فرد دچار خون ریزی می شود.
آب ترکیب اصلی مدفوع است. آب باعث نرمی مدفوع و آسانی دفع می گردد و هنگام دفع، روی رگ های رکتال فشاری وارد نمی کند. بنابراین طی روز آب کافی بنوشید.
کمبود فیبر در برنامه غذایی باعث سفت شدن مدفوع می گردد. مدفوع سفت نیز، روی دیواره های مقعد اصطکاک ایجاد می نماید که سرانجام به خون ریزی منجر می شود. درمان بواسیر مصرف فراوان سبزی های برگ سبز است.
بسیاری از زنان در دوره بارداری دچار بواسیر می شوند. یکی از مهمترین دلایل آن کاهش تحرک بانوان باردار است و علت دیگر آن گشاد شدن رگ های خون در بارداری می باشد. به همین دلیل زنان باردار به بواسیر مستعدترند.
برخی افراد در طول سال به یبوست مستعدند و تغییرات غذایی نیز همیشه روی وضعیت آن ها تأثیر گذار نیست. اگر دچار یبوست مزمن هستید، به مرور زمان دچار بواسیر خواهید شد. برای پیشگیری بهتر است از قرص های رونده استفاده کنید.
بیشتر افراد مجبورند به مدت طولانی پشت میز بنشینند که این امر منجر به متورم شدن رگ های خون در ناحیه مقعد می گردد.
دستمال کاغذی که از آن استفاده می کنید، باید نرم باشد تا باعث زخم شدن مقعد نشود.
یکی از علت های بروز بواسیر، حالت نادرست نشستن است. خمیدگی بدن، روی قسمت پایین بدن فشار وارد می آورد. این فشار اضافه می تواند باعث تحریک بواسیر شود.
ادویه، مقعد زخم شده را تحریک و دفع مدفوع را سخت می کند.
برخی برنامه های ورزشی از جمله وزنه برداری شاید مناسب افراد مستعد به بواسیر نباشد. به ویژه نشستن روی زانو با وزنه، می تواند به متورم و زخم شدن رگ های مقعد منجر گردد.
در این مواقع، فرد به طور مکرر به دستشویی می رود که این امر باعث ایجاد اصطکاک، زخم و عفونت مقعد می گردد.
1:مصرف روزانه آب به میزان لازم که نرمال آن 8لیوان است وقتی آب لازم به بدن برسد مدفوع خشک و متراکم نمی شود در نتیجه زمان دفع فشار کمتری به انتهای روده می آید همین امر از بروز بواسیر جلوگیری می کند.
2:برای جلوگیری از بواسیر می توانید مصرف روزانه میوه و سبزی را در سبد غذائی خود بگنجانید. وقتی میوه و سبزی جات مصرف می کنید حرکت غذا داخل روده سریع و روانتر می شود و در نتیجه یبوست و متراکم شدن مدفوع رخ نمی دهد.
3: چاقی هم می تواند علت هموروئید باشد افراد چاق کم تحرک می شوند در نتیجه حرکات روده سرعت کمتری خواهند داشت.اصولا افراد چاق بیشتر درگیر یبوست هستند و همین امر بواسیر را بزرگ و ملتهب می کند.پس اگر چاق هستید هرچه سریعتر وزن خود را کاهش دهید.
برای خواندن ادامه مطلب دلایل بوجود آمدن بواسیر و راههای درمان آن کلیک کنید.