
وکیل ملکی کیست و چه وظایفی برعهده دارد؟
ممکن است شما نیز دچار مشکلات ملکی شده باشید و پیدا کردن راه چاره و مشورت با یک وکیل متخصص در این زمینه بتواند راه را برای شما هموار سازد.

در این حالت بهترین وکیلی که میتواند شما را با قوانین پیچیدهی موجود آشنا کند، وکیل ملکی است. این گروه از وکلا در مورد دعاوی ملکی تخصص و تجربهی فراوانی دارند و میتوانند مسئولیت پروندهی شما را به عهده بگیرند.
لازم به ذکر است که دعاوی ملکی، طیف وسیعی از دعاوی حقوقی میباشند که به اموال غیرمنقول و انسان ارتباط دارند. اموال غیرمنقول نیز اموال و داراییهایی هستند که امکان جابجاییِ مکان آنها وجود ندارد. در بعضی تقسیم بندیها، این اموال شامل املاک و اراضی هستند. در تقسیم بندیهای دیگر، برای هر یک از این عبارات، محدودههای خاصی در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال، اراضی به محدودهی داخلی یا خارجیِ شهر تقسیم میشوند! املاک را نیز به انواع تجاری یا مسکونی تفکیک میکنند.
ضرورت حضور وکیل ملکی در پرونده
در بسیاری از پروندههای مالی که احتمال ایجاد خطا در پرونده ممکن است برای برخی از افراد، به ناحق ضرر و زیانی ایجاد کند! و یا حتی سود و منفعتی به وجود بیاورد، حضور یک وکیل ملکی کاردان میتواند درصد خطا را تا حد زیادی کاهش دهد.
زیرا که چگونگیِ طرح دعوا و آگاهی داشتن از روند پرونده، از اهمیت بالایی برخوردار است. این مهم تا اندازهای تاثیرگذار است که میتواند در روند دادرسی و تعیین محدودهی حق طرفین دعوا تغییرات جدی ایجاد کند. حتی در پروندههایی که یک ملک مورد تصرف قرار میگیرد، وکیل متخصص تشخیص میدهد که این پرونده یک دعوای حقوقی تصرف عدوانی است و یا یک پروندهی کیفری .
به علت وجود چنین قوانین پیچیدهای، تنها وکیل ملکی ارزش معاملاتی ملک را میداند! وی با استفاده از این علم و آگاهی به قوانین و تبصرههای شهرداری و مالیاتی، در زمان مناسب از ابراز و ادلهی موجود استفاده میکند تا حق موکل خود را بازپس بگیرد. زیرا که در این دعاوی، تنها یک اشتباه کوچک و یا ناآگاهی، میتواند ضررهای مالی سنگینی را به افراد وارد کند.

ویژگیهای یک وکیل ملکی خوب
یک وکیل ملکی خوب میبایست شخصی آگاه، صادق و با حسن نیت و همچنین دارای اخلاق برگزیده باشد.

یک وکیل خوب باید بتواند در برابر موانع و مشکلاتی که در پرونده به وجود میآید، صبور باشد! و با عقل و درایت کافی، مسائل را تجزیه تحلیل نموده و با جمعآوری ادلهی محکمه پسند، راه حلی منطقی خلق نماید. وظیفهی این وکیل، تحققِ حقوق موکل و جلوگیری از تضییع حقوق وی است. همچنین علاوه بر تسلط و آگاهی از قوانین و مقررات مربوطه، باید بتواند آراء و رویهی رایج دادگاه را به درستی پیشبینی کرده و در زمان مناسب، دلایل محکمی ارائه دهد. این وکلا علاوه بر ریزبینی و دقتی که به جزئیات پرونده دارند، با مشاورههایی که به موکل خود میکنند، تمامی جوانب پرونده را برای موکل ترسیم مینمایند. همچنین با قلم شیوا و تسلطی که بر لوایح قانونی دارند، میتوانند بهترین دادخواست و یا قرارداد را تنظیم نمایند.
سایر پروندههایی که این وکلا میتوانند بر عهده بگیرند
- پروندههای فسخ قرارداد: پایان دادن به یک قرارداد بین چند نفر.
- دعاوی خلع ید: درخواست خارج کردن متصرفان از ملک.
- دعوای تصرف عدوانی: این پروندهها نیز مانند دعاوی خلع ید هستند و تنها در برخی جزئیات قانونی با یکدیگر تفاوت دارند.
- افراز ملک مشاع: تفکیک سهم هر یک از شرکا و صاحبان ملک.
- گرفتن دستور تخلیهی ملک.
- دعاویسرقفلی: سرقفلی مبلغی است که مستاجر برای داشتن مالکیتِ منافعِ یک ملک، به موجر میپردازد. در این حالت، مالکیت ملک همچنان متعلق به موجر باقی خواهد ماند.
- دریافت اجارههای عقب افتاده.
- اخذ پایان کار برای ملک.
- پیگیری پروندههای اصل ۴۹ : پروندههایی که در آن، ملک به تملک و تصرف نهادهای اجرایی درآمده است.
- جرائم مربوط به مواد مخدر.
- کمیسیون مادهی ۵۶: پیگیری پروندهی صاحبیناراضی و باغاتِ خارج از شهر و روستا که این املاک به صورت منابع ملی اعلام شدهاند.
- کمیسیون مادهی ۱۲: پیگیری درخواست متقاضیان زمین، با توجه به تشخیص دادن زمین موات از زمین دایر و بایر.
- پیگیری دعاوی شرکتها: ثبت شرکت، تنظیم و انعقاد قراردادها و اظهارنامهها، انجام کارهای حقوقی شرکت و ….
- پیگیری پروندههای خانواده: دریافت مهریه، نفقه و اجرت المثل؛ دریافت حضانت فرزندان؛ استرداد جهیزیه؛ طلاق و …
- پیگیری دعاوی انحصار وراثت.
- الزام به انجام تعهدات موجود در یک قرارداد.
- الزام به تنظیم اسناد رسمی مربوط به یک ملک ، پیگیری وضعیت پایان کار و همچنین نبودن خلافی در حین کار و…
- اثبات مالکیت یک ملک با توجه به مادهی ۳۵ قانون مدنی، اثبات مالکیت در املاکِ بدون سند و ….
- تنظیم انواع قراردادها.
هزینهی دادرسی ملکی
شغل وکالت، یک شغل آزاد به حساب میآید. بنابراین درآمد وکلا نیز براساس تعرفههای سالانه و به صورت توافقی بین وکیل و موکل تعیین میشود. حتی در برخی موارد، به علت توافقی بودن این مبلغ، وکیل میتواند مبلغ بیشتری نسبت به عرف موجود دریافت نماید. اما برای اینکه بتوانید در هزینههای خود صرفهجویی کنید، بهتر است قبل از انتخاب یک وکیل، از افراد متخصص مشاوره بگیرید. سپس میتوانید با آگاهی کامل، وکیل باسابقه و مرتبطی استخدام نمایید.
از آنجایی که تمامی املاک دارای قیمت معینی هستند، حق الوکاله وکیل ملکی نیز بهصورت درصدی و براساس قیمت ملک یا زمین تخمین زده میشود. براساس تعرفههای سال جاری، حق الوکالهی این وکلا به صورت زیر است:

- زمین یا ملکی با ارزش حداکثر ۵۰ میلیون تومان، ۸% ارزش ملک.
- زمین یا ملک ۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومانی، ۷% ارزش ملک.
- زمین یا ملک ۲۰۰ میلیون تا ۵ میلیارد تومانی، ۵% ارزش ملک.
- زمین یا ملکی بیش از ۵ میلیارد تومان، به شرط آنکه این مبلغ مازاد بین ۱ تا ۳ میلیارد تومان باشد؛ برای مبلغ مازاد نیز ۴% مبلغِ اضافه، حق الوکاله دریافت میشود.
- زمین یا ملکی بیش از ۵ میلیارد تومان، به شرط آنکه این مبلغ مازاد بیشتر از ۳ میلیارد تومان باشد؛ برای مبلغ مازاد نیز ۳% مبلغِ اضافه، حق الوکاله دریافت میشود.