بدون شک انتخاب نوع محصول مورد کاشت نقش بسزایی در سودآوری یا بعضا ضرردهی گلخانه خواهد داشت. شما ممکن است قبل از احداث گلخانه محصول خاصی مورد نظرتان باشد و بر اساس کشتی که از آن محصول خواهید داشت برنامه ریزی نمایید مثلا پرورش گل رز که احداث سیستم بستر آن با محصولاتی نظیر صیفی جات گلخانه ای کاملا متفاوت می باشد یا اینکه در نظر دارید توت فرنگی به روش هایدروپونیک کشت نمایید. اگر می خواهید فلفل کشت کنید حتما باید ارتفاع گلخانه تان بلند باشد و … . یا اینکه در گلخانه ای که احداث نموده اید بر حسب موقعیت هایی که برایتان حاصل می شود به کشت محصول بپردازید مثلا در یک فصل خیار بکارید، در فصل دیگر گوجه فرنگی و … . ولیکن یکی از عوامل مهمی که نوع کشت محصول را تعیین می کند اقتصاد و بازار فروش محصول می باشد. بدیهی است در منطقه ای که مصرف گوجه فرنگی در زمستان بالا نیست کسی به این کشت نخواهد پرداخت. در عوض به دلیل مصرف بودن محصول خیار به دلایل مختلف از جمله مصرف تازه خوری، مصرف سالادی، مصرف فراوان در جشن ها و مهمانی ها این محصول کشت مناسبی خواهد بود.
ممکن است در یک منطقه همه ی گلخانه دارها به کشت خیار بپردازند و شخصی ابتکار عمل به خرج داده و محصول فلفل کشت نماید. به دلیل اینکه تقاضا برای این محصول زیاد و عرضه ی آن محدود می باشد؛ لذا در آن سال قیمت مناسب تری برخوردار خواهد بود. همچنین ممکن است افرادی جهت عرضه ی مناسب تر محصولات خود ابتکارات ویژه ای انجام دهند. به عنوان نمونه چندین فلفل با رنگ های گوناگون را در ظروف شیک بسته بندی نموده و با قیمت خوب به بازار عرضه نمایند لذا ابتکار عمل و پیش بینی های صحیح نیز نقش مهمی در این زمینه خواهد داشت. مهم و بسیار مهم است که شما بتوانید تصمیم مناسبی بگیرید که چه محصولی کشت نمایید. همان طور که انتخاب صحیح سودآوری خوبی خواهد داشت، انتخاب ناصحیح نیز لطمه های جبران ناپذیری به گلخانه دار وارد خواهد نمود.
گلخانه داری را می شناختم که در دو هکتار گلخانه های خود محصولات مختلفی کاشته بود از جمله چند هزار متر مربع لوبیا سبز و چند هزار متر مربع بادمجان در حالی که هیچ اطلاعاتی نیز از نیازها و نحوه ی پرورش دو محصول نداشت. از گلخانه ی لوبیا سبز که هیچ محصولی برداشت نکرد.
برای خواندن ادامه مطلب چه محصولاتی را در گلخانه پرورش دهیم؟ کلیک کنید.
قشر غالب جمعیت مملکت ما را جوانان تشکیل می دهند و این جوانان یا آینده سازان باید از حرفه و شغل مناسبی برخوردار باشند تا آینده ی خوبی برای جامعه رقم بخورد. متاسفانه نرخ بیکاری در جامعه ی ما نگران کننده است و اگر دولت و مراجع ذیصلاح به فکر اشتغالزایی برای جوانان نباشند چه بسا با بروز فجایعی در آینده مواجه بشویم. در یکی دو دهه ی اخیر یکی از حرفه هایی که باعث اشتغالزایی قشرهای مختلفی از جامعه گردیده حرفه ی گلخانه داری و پرورش محصولات گلخانه ای می باشد به ویژه که این حرفه در بین فارغ التحصیلان رشته کشاورزی با استقبال خوبی موجه گردیده است. خوشبختانه دولت با اعطای وام هایی هم به فارغ التحصیلان و هم به سایر علاقمندان تا حدودی کمک های بزرگی در راستای اشاعه ی فرهنگ گلخانه داری در مملکت نموده است. صرف نظر از سایر موارد، این که چرا یک نفر می خواهد گلخانه داری را شروع کند و به این حرفه بپردازد باید برای خود دلایل قانع کننده ای چه از جهت رضایت از نوع شغل و برآمدن از پس کار و چه از جهت اطمینان از رسیدن به سود مکفی داشته باشد.
زمانی که نگارنده می خواست کار گلخانه داری را شروع کند به تحقیقاتی در این زمینه پرداخت. آن زمان تعداد گلخانه ها آن قدر زیاد نبود و جهت کسب اطلاعات باید به همین یکی دو واحد گلخانه که در سطح شهرستان مشغول به کار بودند رجوع می شد. کار این گلخانه ها همگی کشت خیار بود. با اولین گلخانه داری که صحبت کردم او هم تازه کار بود و باتوجه به اطلاعاتی که از برخی کتاب ها خوانده بود و یا از طریق شرکت های توزیع کننده ی بذر در اختیارش گذاشته بودند برای نگارنده این گونه حساب و کتاب کرد که:«من در هزار متر گلخانه ام خیار می کارم و از هر متر، 30 کیلو برداشت می کنم. اگر هر کیلو خیار را سیصد تومان هم بفروشم در مجموع نه میلیون تومان نصیبم می شود. فوقش من سه میلیون تومان هزینه کرده باشم پس در پایان شش میلیون تومان سود خالص خواهم داشت.»
برای خواندن ادامه مطلب نکاتی کلیدی درباره گلخانه داری کلیک کنید.
1-در معرض تابش آفتاب و به دور از موانع، درختان و ساختمان های بلند باشد.
2-جلوگیری از هدر رفت دما. دما به طور یکنواخت در کلیه قسمت های آن پخش شود.
3-دارای ارتفاع و فضای کافی باشد.
4-سیستم های قابل کنترل گرمایشی، برودتی، تهویه، روشنایی، تامین آب و محلول دهی و سیستم تغذیه با دی اکسید کربن به درستی نصب شده باشند.
5-سکوهای کشت متحرک؛ (Rolling benches) با عرض و طول استانداردپیش بینی شده باشد.
6-راهروها بر طبق برآورد نیاز به فواصل مناسب برای انجام عملیات باغبانی و حرکت وسایل نقلیه تعبیه شود.
برای خواندن ادامه مطلب مشخصات گلخانه ایده آل + انواع طبقه بندی گلخانه ها کلیک کنید.
اولین و مهمترین گام این است که بدانیم گلخانه یک واحد تولیدی و تجاری است. پس باید پذیرفت که هیچ تجارتی را صرففاً با اطلاعات تئوری نمیتوان به نتیجه رساند و کسب مهارت علمی کارآموزی های جدی نیاز است. از دید پیشکسوتان فن گلخانه داری،طی دوره کارآموزی یک ۱ تا ۲ ساله جهت افرادی که تازه وارد می شود الزامی است.
جهت سرمایه گذاری در هر کار تجاری انجام مطالعات اقتصادی و فنی اجتنابناپذیر است و عملاً نتایج طرح موردنظر راهنمای سرمایه گذار میباشد. به منظور احداث گلخانه سرمایه قابل دسترس شامل منابع بانکی و شخصی، مهارت های مدیریتی، آموزش های فردی، نوع فعالیت یا تجارت( عمده، صنعتی یا جزئی)، یاس های محیطی محصول مورد کشت، وضعیت بازار یا بازار های قابل دسترس، دسترسی به نیروی انسانی کارآمد در کافی محاسبه کلی جواهر سازی طرح از مواردی هستند که باید مورد مطالعه قرار گیرند. البته انجام مطالعات صحرایی نقشه برداری و مطالعات توپوگرافی، هواشناسی، خاک، آب، دسترسی به سوخت مطمئن دسترسی به جاده های اصلی بسیار مهم و لازم میباشد. هر مقدار وقت و هزینه در برآورد دقیق و تهیه طرح مطالعاتی منطبق بر واقعیت صرف شود ارزشمند خواهد بود.
فاکتور مهم دیگر در گلخانه سازه گلخانه می باشد. سازه گلخانه دارای معیارها و استانداردهای مشخصی است که در کشورهای پیشرفته تر در گلخانه کلیه سازندگان ملزم به رعایت آن می باشد. سازه های گلخانه ای در هر اقلیم تفاوتهایی دارند که به طور مستقیم بر عملکرد محصول، هزینه های تولید و مدیریت گلخانه تاثیرگذار است. از آنجا که گلخانه یک موجود زنده محسوب میگردد و نمیتوان صرفاً از دیدگاه معماری به آن نگاه کرد، بررسی و تحقیق در این خصوص نیازمند یک کار گروهی بین متخصصین در رشته های مختلف از جمله کشاورزی عمران مکانیک و کامپیوتر است. به هر حال در این مرحله یعنی ساخت سازه، مطالعه و مشاوره تخصصی با صاحبنظران از اهمیت ویژه ای برخوردار است.کلیه متخصصین و صاحبنظران در امر گلخانه داری بر این عقیده هستند که ساخت صحیح و درست سازه گلخانه ضامن دستیابی به ۵۰ درصد از موفقیت است. این امر به طور مستقیم در مدیریت تولید محصول و گلخانه به دخالت دارد. مشکلاتی همچون شیوع بیماری های قارچی، افت کیفیت و کمیت محصول و کنترل آفات و مدیریت انرژی در یک گلخانه مطلوب و استاندارد قابل حل خواهد بود و در یک سازه غیر استاندارد درخصوص این مسائل با دشواری های فراوان رو به رو خواهیم شد. می شود گفت در یک گلخانه اصولی هزینه های برق، سوخت، سم و سایر نهادهها کمتر خواهد بود
برای خواندن ادامه مطلب نکات مهم و پایه ای برای احداث گلخانه کلیک کنید.
پس از انتخاب بذر باید فکر نحوه کشت باشیم به طور کلی در مقابل ما دو راه برای کشت بذر قرار دارد. یکی کشت مستقیم و کشت به صورت خزانه که از این دو راه به خاطر صرفه جویی در استفاده از امکانات گلخانه ای و مراقبت بیشتر و بهتر تا جوانه زدن٬ بهتر است از کشت در خزانه بهره گیری کرد. برای کشت مستقیم زمین باید رطوبت کافی داشته و به اصطلاح گاورو باشد و بهتر است زیر و روی بذر به مقدار مورد نیاز بیته موس ریخته شود.
بهترین خاک برای کشت در گلدانهای نشاء ماده ای طبیعی به نام بیته موس می باشد که در بازار انواع خارجی و ایرانی آن یافت می شود.اگر محل قرار گرفتن سینی نشاء دارای ۳۰ درجه سانتی گراد حرارت بوده و نور و رطوبت کافی وجود داشته باشد پس از ۵ تا ۷ روز بذر جوانه می زند و چنانچه شرایط مناسب نبوده و عوامل نور و گرما و رطوبت به صورت دلخواه نباشد اولا در زمان جوانه زنی تاخیر ایجاد می شود و ثانیا در جریان رشد گیاه نیز اختلالاتی پدیدار خواهد شد. توصیه می شود این نوع بذرها را به علت گرانی آنها ۲۴ ساعت قبل از کاشت در زمین و یا گلدان در یک پارچه نخی و یا پنبه ای در دمای ۳۰ درجه سانتی گراد نگهداری کرد. باید دقت کرد قبل از این کار بذرها ابتدا در آب ولرم خیسانده شوند از طرفی باید مراقبت های لازم را به عمل آورد تا گیاه جوان بدون آفت و بیماری به زمین منتقل شود.
وقتی بذرها سبز شدند و رشد کافی نمودند باید آنها را به زمین گلخانه منتقل کنیم.بدین منظور حفره هایی که با فاصله معین و بر اساس تراکم بوته در متر مربع محاسبه شده است بر روی بسترها تعبیه می کنیم که دقیقا به اندازه حجم خاک گلدانهای سینی نشاءمی باشد. آنگاه با احتیاط کامل نشاء را همراه با خاک گلدان از گلدانها جدا کرده و در حفره ها قرار می دهیم.در اینجا باید مراقب باشیم تا به ریشه ها آسیبی وارد نیاید. بعد از انتقال نشاء به زمین آبیاری را شروع می کنیم . به یاد داشته باشیم مدت قرار گرفتن نشاء در گلدان نباید از حد معمول کند زیرا در این صورت است که ریشه به علت حجم کم خاک دچار مشکل شده و از رشد طبیعی باز می ماند و در نتیجه گیاه از ابتدا ضعیف خواهد بود و پس از آن هم رشد درستی نخواهد داشت.
برای خواندن ادامه مطلب کشت خیار گلخانه ای چگونه است؟ کلیک کنید.